Pääkirjoitus ja kolumni

Kolumni: Sydänrukous

Kaikki, mikä tässä hetkessä on, on Jumalan ylläpitämää ja tahtomaa, minä myös. Jumala ei luo roskaa. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Pääkirjoitus: Selvä ja reilu kädenojennus nuorille

Tänä vuonna Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö täyttää 50 vuotta. Viimeiset vuodet työmuodon tunnuksena on ollut ”Sinä kelpaat, sinä riität, sinä et ole yksin.” Tunnus kuvaa hyvin herännäisyyden henkeä ja sen nuorisotyötä. Nuoren kelpaaminen ja riittäminen täysin omana itsenään niin Jumalalle kuin yhteiseen joukkoon on ollut tunnusomainen piirre Siionin virsiä veisaavalle herännäishenkiselle nuorisotyölle koko historiansa ajan. ~ Pääkirjoitus…

Kolumni: Ilman kulttuuria en olisi selvinnyt

Palvelutalossa näin, että asukkaista ne, jotka käyttivät kulttuuripalveluita ja kävivät kulttuuritapahtumissa voivat selkeästi paremmin kuin ne, joiden kulttuuriin kuului joka-aamuinen Emmerdale ja iltapäivällä edellisen päivän jakson uusinta. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Pääkirjoitus: Ryssäviha sataa Kremlin laariin

Mitä enemmän venäläiset saavat kohdata heihin kohdistuvaa syrjintää ja vihaa, sitä helpommin Putin saa kiedottua entistä useamman venäläisen mukaan valheelliseen tarinaansa lännestä russofobisena joukkona, joka haluaa tuhota Venäjän. Ryssäviha sataa Putinin laariin. ~ Pääkirjoitus on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Toivo, uni ja nauru

Vuodesta toiseen liimaan kalenteriini filosofi Immanuel Kantin elämänohjeen. Upouuteen vuoden 2023 kalenteriin liimasin jo Kantin sanat: ”Taivas on antanut ihmiselle vastapainoksi elämän kaikkiin vastoinkäymisiin kolme asiaa. Ne ovat toivo, uni ja nauru.” ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Pääkirjoitus: Hyvän puolesta — itsekästä luontoa huijaten

Seurakunnan ammattimainen, kirkollisverovaroilla rahoitettu diakonia sopii oikeastaan aika hyvin luterilaiseen hyvien tekojen kanssa painimiseen. Itsekäs ja saivarteleva luonto ei pääse hyvän tekemisen esteeksi, kun hyvää tehdään verovaroilla viranhaltijan työtehtävänä. ~ Pääkirjoitus on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Tuntematon tupa

Konserteillaan Loiri madalsi suomalaisten kirkkojen kynnyksiä. Hänen konsertteihinsa saapuivat monet sellaisetkin kansalaiset, jotka eivät muuten herranhuoneissa vierailuja harrasta. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Kirkko ei siunannut suhdettani

Siunaus näyttää olevan kovin monimutkainen käsite, ainakin papeille ja muille ammattikristityille. Seurakuntalaiset harvoin ehtivät arjessaan tehdä pyhästä noin monimutkaista. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Pääkirjoitus: Uhka yhdistää

Kun jokin ulkoinen alkaa uhata demokraattisen yhteiskunnan vapauksia, ainakin omalla kohdallani huomaan arvostavani entistä enemmän demokraatista yhteiskuntajärjestystämme. Sitä täytyy puolustaa.~ Pääkirjoitus on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Kriisi uudistaa

Yhä varmemmaksi on käynyt, että koronavirus on tullut jäädäkseen, Virukset muuttuvat ja uudet muunnokset odottavat uhrejaan. Olemmeko valmiita? ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Hyvässä ja pahassa

Raamattu on mielenkiintoinen kirja, josta sopisi keskustella 2020-luvulla muualla kuin oikeussalissa. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Kättely on kriisissä

se ei aina tuntunut täysin luontevalta, oli sitten kysymys tutusta tai tuntemattomasta kansalaisesta. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Kolumni: Sinuhun turvaan, silmä tummat

Olen tässä männäaikoina miettinyt hyvin paljon suomalaisten laulujen sanoituksia. Ja mainittakoon nyt heti kärkeensä, jotta ihan kaikenlaisten laulujen sanoituksia. Rekilaulujen, juomalaulujen, isojen poikien — tai nykykielellä aikuisten henkilöiden laulujen —, lastenlaulujen, iskelmien ja virsien sanoituksia. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa.

Valoa tunnelin päässä

Kestävyyttämme koetellaan. Milloin piina päättyy ja palaamme normaaliin? Miten käy kesän tapahtumille ja muille suunnitelmille? Tämän kaltaisiin kysymyksiin olen viime viikkojen aikana törmännyt usein. Varmoja vastauksia on ollut mahdoton antaa. ~ Pääkirjoitus on vapaasti luettavissa.

Koronan aikana olen eniten kaivannut yksinäisyyttä

Koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyden tunnetta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, kun pandemiaa oli eletty lähemmäs vuosi. Siinäpä huoli, joka ei voisi olla kauempana minun arjestani. ~ Kolumni on vapaasti luettavissa.

Hengellinen ja maallinen

Kristittyjä ei ole kutsuttu yhteiskunnassa passiivisiksi sivustaseuraajiksi. Päinvastoin. ~ Pääkirjoitus on vapaasti luettavissa.

Maailman tärkein sana

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä on aina jotain vialla, jos ei saa kysyä — miksi? ~ Kolumni on vapaasti luettavissa.

Avoimien ovien kirkko

Tervetuloa uuden Henki-lehden mukana aloittamaan uutta vuotta. Olisipa alkava vuosi sellainen, jolloin voisimme palata etäisyyksistä lähemmäksi toisiamme. Avatkoon uudistettu lehtemme ovia, joiden kautta arjen toivo vahvistuisi ja avara armo hoitaisi meitä elämässämme.

Olkoon arki pyhä

Minä luulen, että sellaisen selkeyden saavuttaminen liippaa aika läheltä joulun keskeisintä sanomaa ja sen sanoman saavuttaminen ei ole kiinni säästä. Se on kiinni ihmisestä itsestään. Voi kun se kantaisi myös joulun yli, uuteen arkeen ja uuteen vuoteen.

Joulu on juhlista pahin

Kuinka suuri rakkaus saa toisen uhraamaan osan itsestään pelastaakseen toisen? Voisimmeko me olla valmiita uhraamaan osaa itsestämme toistemme vuoksi?

Joulun rauhaa kaikille kansoille

Meidän jokaisen syliin joulun lapsi annetaan. Sinuun luotetaan. Kallein lahja onkin pieni, voimaton ja avuton. Jospa mekin saisimme olla maailmassa niitä ilon ja toivon levittäjiä, joiden sylissä lapsen olisi hyvä olla.

Anna mennä!

Anteeksiantaminen on eräänlaista luopumista. Että voisi antaa anteeksi, on lopetettava vihassa roikkuminen ja oman kaunan kannattelu. Miten vapauttavaa onkaan antaa kaiken sellaisen mennä!

Valoa pimeyteen

Mitä kirkon vanhat opettajat, mystikot ja pyhät ovatkaan sanoneet Jumalan läheisyydestä siinä pimeässä, jota kutsutaan hengelliseksi tai henkiseksi kriisiksi?

Hengessä mukana

Linja Henki-lehdessä jatkuu kansantajuisena. Rakkaus kirkkoon ja herännäisyyteen tulee näkymään riveillä ja rivien väleissä.