Kolumni: Toivo, uni ja nauru

Kolumni,
marraskuu 2022

Vuodesta toiseen liimaan kalenteriini filosofi Immanuel Kantin elämänohjeen. Upouuteen vuoden 2023 kalenteriin liimasin jo Kantin sanat: ”Taivas on antanut ihmiselle vastapainoksi elämän kaikkiin vastoinkäymisiin kolme asiaa. Ne ovat toivo, uni ja nauru.”

Niillä selviää monista raskaista elämäntilanteista. Aina pitää vain muistaa toivoa, nähdä tapahtuman valoisa puoli ja nauraa. Ja nukkua tarpeeksi.

Samoista teemoista on kirjoittanut kymmeniä kirjoja jo edesmennyt itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl. Hän loi omista kokemuksistaan ja kärsimyksistään oppisuunnan — logoterapian. Sana logos tarkoittaa henkeä ja tarkoitusta.

Ihmisyyden ydin on suuntautua itsensä ulkopuolelle, toteaa Frankl. Näin ihminen tavoittelee elämälleen tarkoitusta.

Kulunut vuosi jää historian kirjoihin raskaana, surun vuotena.

Miljoonia ihmisiä on paennut Ukrainan sotaa niiden 100 miljoonan lisäksi, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Ukrainan sota on ravistellut koko Eurooppaa, mutta myös Suomea, hyökkäyssotaa käyvän Venäjän naapuria. Pitkään poliitikkojen kiistelemästä NATO-jäsenyydestä päätti Suomen kansa. Onneksi päättäjät seurasivat kansalaisten tahtoa. Kaikille se ei ollut helppoa!

Ne, joilla oli elämän tarkoitus, selvisivät paremmin kuin ne, jotka olivat menettäneet toivon.

On ollut myös upeaa nähdä, kuinka ihmisten valtava auttamishalu on saanut aivan uusia mittasuhteita.

Tohtori Frankl joutui juutalaisena keskitysleirille Hitlerin valloitettua Itävallan ja virui siellä peräti kolme vuotta. Siellä hän havainnoi, kirjoitti näkemistään ja kokemistaan kauheuksista muistiinpanoja.

Hän ihmetteli, miten jotkut fyysisesti vahvat saattoivat menehtyä nopeastikin, kun taas jotkut fyysisesti usein heikot pärjäsivät ja saattoivat selviytyä noissa hirveissä olosuhteissa.

Ne, joilla oli elämän tarkoitus, selvisivät paremmin kuin ne, jotka olivat menettäneet toivon.

Elämälle tarkoitusta antoivat usko, musiikki, perhe ja lapset, erilaiset aatteet ja — huumori. Samat asiat, joita Immanuel Kant suositteli: uni, toivo ja nauru.

Liisa Jaakonsaari

Kirjoittaja on europarlamentaarikkona,
ministerinä ja kansanedustajana toiminut poliitikko Oulusta.

.