Kirkon aika: Valon salaisuus

Kuva: Michal Renčo, Pixabay

Oikaisu: painetusta lehdestä oli jäänyt pois tekstin ensimmäinen lause.

Jumala sanoi: ”Tulkoon valo!”

Ja niin ilmestyi maailmankaikkeuden suurin nopeus. Se singahti liikkeelle 299 792 458 kilometrin sekuntivauhdilla. Alkuhetkistä alkaen se kantoi sisällään liiton merkkiä, sateenkaaren kaikkia värejä.

Kun oli aika, ilmestyi ”todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen”. Valo oli hän, jonka kautta ”maailma oli saanut syntynsä”.

Itse hän ilmoitti itsensä: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.”

Kristuksen valo on salaisuus, jonka hän haluaa avata kaikille, jotka ottavat hänet vastaan.

On hengästyttävää lukea loppiaispyhän tekstejä.

Maallikon tajunta räjähtää jo valon perusfysiikkaa miettiessä, saati sitten taivaallista ja hengellistä Valoa ajatellessa.

Tarvitaan todella epifaniaa, ilmestystä, äkillistä tai vähittäistä oivallusta, jotta Kristuksen valo, hänen tutkimaton rikkautensa, avautuisi meille. Pyhä Henki sen tekee, ja suuri ilo valtaa meidät, niin kuin idän tietäjät tähden ilmestyessä.

Tytti Issakainen

Kirjoittaja on turkulainen toimittaja-kirjailija.

ABC

Loppiaisen aiheena on Jeesus, maailman valo. Idän tietäjät, vieraiden kansojen edustajat, tulivat kumartamaan Jeesus-lasta. Kristus on koko maailman valo.

Loppiaisen kreikankielinen epifania-nimitys merkitsee ilmestymistä. Muissa yhteyksissä se tarkoittaa mm. jonkin asian sisäisen olemuksen odottamatonta paljastumista.