Joulun rauhaa kaikille kansoille

Pääkirjoitus,
joulukuu 2020

Kuva: Antti Rintala

Vaeltava kansa ja kuoleman varjon maa ovat puhuttelevia raamatullisia kielikuvia ihmiselämästä. Nuo vanhat kuvat tulevat vastaamme joulun sanomassa. Ne muistuttavat, kuinka ihmisen elämään kuuluvat sekä vaellus että asettuminen aloilleen. Pimeys ja kuoleman varjot ovat aina seuranamme. Ne synnyttävät huolta ja saavat kaipaamaan rauhaa ja valoa. Joulun ensimmäinen viesti meille kuuluukin: Jumala tuntee matkamme ja vaivamme.

Joulun profetian käyttämät kielikuvat kertovat, että kyse on yhteisestä matkasta ja elämästä. Profeetta ei puhu ihmisistä tai yksilöistä, jotka ovat joutuneet pimeyden syövereihin, vaan koko kansasta. Kaikki kulkevat pimeydessä, jokainen kohtaa kuoleman varjon. Meitä yhdistää yhdeksi kansaksi yhteinen tie, matka ja koettelemukset. Pimeys ja varjot eivät lankea vain harvojen ja valittujen osaksi. Nekin ovat lopulta yhteisiä. Joulun sanoman toinen viesti kuuluu meille: matkamme on yhteinen. Meitä rohkaistaan kantamaan toistemme kuormia.

Kansa, joka vaeltaa pimeydessä ja asuu kuoleman varjon maassa, saa nähdä suuren valon ja kirkkauden, lupaa joulun profetia. Kuoleman varjot valaistaan, pimeyden keskelle syttyy valo. Pelko ja levottomuus väistyvät. Valo ja kirkkaus eivät jää vain harvojen tai valittujen iloksi. Sekin luvataan kaikille, koko kansalle. Paimenille julistetaan: teille on syntynyt vapahtaja. Enkelin viesti on tarkoitettu tänäkin jouluna meille kaikille. Joulun kolmas rohkaiseva viesti kuuluu: valo voittaa pimeyden.

Joulu on universaali, kaikkien kansojen juhla. Maassa rauha ja ihmisille hyvä tahto laulavat taivaan enkelit. Juhla koskettakoon jälleen kaikkia ihmisiä, koko kansaa ja kaikkia kansoja. Joulumieli ja rauhan juhla löytyköön kaikissa ja kaikenlaisissa kodeissa. Sydänten syvimpiin ja yksinäisimpiin sopukoihin yltäkööt toivon ja ilon säteet.

Meidän jokaisen syliin joulun lapsi annetaan. Sinuun luotetaan. Kallein lahja onkin pieni, voimaton ja avuton. Jospa mekin saisimme olla maailmassa niitä ilon ja toivon levittäjiä, joiden sylissä lapsen olisi hyvä olla. Jumalan sylissä on paikka sinulle. Hänen ilonsa ja rauhansa saakoon sijaa luonasi.

Toivon teille kaikille siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Simo Juntunen