Wanha Markki — eläinten vanhainkoti on taiteilijapariskunta Liisa ja Heikki Laaksosen luomus ja koti.
– Täällä jo aurinko paistaa, Heikki Laaksonen kertoo puhelimessa syysaamun havaintojaan kotipihaltaan Ylistarosta.

Kuva: Hannu Keski-Heiska
Reilut 20 vuotta sitten hän, laajasti akvarelleistaan tunnettu kuvataiteilija, asettui vaimonsa Liisan kanssa asumaan vanhaa pohjalaistaloa Kyrönjoen rannalla. Kiertolaisen elämä oli tullut päätepisteeseensä.
Laaksosen elämänmuutos kypsyi Välimeren maisemissa viimeiseksi jääneessä taidemyyntinäyttelyssään kristallilamppujen loisteessa Monacon Casinolla.
– Matkalaukkuelämä ei enää huvittanut eikä siihen liittyvä elämäntapani voinut jatkua, Heikki sanoo viitaten boheemiin taiteilijaelämäänsä kaikkine lieveilmiöineen.
Päihteetöntä elämää on nyt takanapäin 25 vuotta. – Muutos on ollut suuri, kuin yö ja päivä, hän vertaa.
Laaksoset perustivat kotinsa yhteyteen Wanhan Markin eläinten vanhainkodin, joka oli ollut Liisan haaveena jo pitkään. Isännän kiiltonahkakengät vaihtuivat siten saappaisiin.
– Maalaissaappaat ovat minun kenkäni, niissä on helppo olla. Ihmisen olisi hyvä löytää omat kenkänsä, Heikki toteaa.
Kerran ovat kiiltonahkakengät olleet vielä hänen jalassaan, kun pariskunta oli kutsuttu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.
Elämänmuutoksen vaikutuksista kertoo sekin, miten maalaaminen muuttui — akvarellit vaihtuivat öljyväritöihin.
– Äitini mielestä maalauksiini tuli valoa, Heikki kertoo.
Kuvataiteilija-nimike muuttui taiteilijaksi, koska hänen käsityksensä taiteesta laajeni ja syventyi.
– Elämä itse on taiteesta suurin. Suurin taideteos, mitä olen tehnyt, on tämä Wanha Markki, joka koostuu ympäristöstä, ihmisistä ja eläimistä.
Olemme samaa perhettä
Laaksosten remontoidessa vanhaa pohjalaistaloaan ensimmäiset vuohet saapuivat vanhainkotiin.
Vanhainkodin eläimet ovat ikääntyneitä maalaiseläimiä, aaseista ankkoihin ja lampaista possuihin. Kaikkiaan eläimiä on noin sata ja osa niistä viettää talven sijaiskodeissa.
Eläinten vanhainkodin toimintaperiaate on selkeä: rakkautta, rapsutusta ja ruokaa!
– Jokainen eläin on oma persoonansa, jolla on oma tarinansa. Toisista tulee läheisempiä, mutta kaikkiin kiintyy jotenkin. Olemme kaikki samaa perhettä.
Haastattelun aikana muutama lammas poikkeaa Heikkiä tervehtimässä ja etäältä kajahtaa aasin kumea huudahdus. Muutamat eläimet kuljeskelevat vapaasti talon pihapiirissä, ja se on erityisesti lapsille kesäisin suuri ilon ja ihmetyksen aihe.
Kesällä Wanhalla Markilla käy tuhansittain vierailijoita, siitä on tullut alueen suosituin kesäkohde.
Jokainen eläin on oma persoonansa, jolla on oma tarinansa.
Katsokaa taivaan lintuja
Ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta ja eläimistä. Heikki kertoo kuullensa Wanhan Markin pihamaalla, miten pieni vierailija luuli vanhainkodin mikropossua virtahevoksi.
Ennen eläimet kuuluivat ihmisen arkiseen elämään hyvin kiinteästi. Sen osoittavat esimerkiksi lukuisat eläinaiheiset sananlaskut tai Raamatun vertaukset.
– Opetukset ja hengelliset ohjeet ovat avautuneet paremmin, kun vertauskuvat ovat olleet ihmisten tutusta elinympäristöstä.
Heikki ottaa esille Raamatun paimen-vertaukset.
– Paimen on hyvä kuvaus hengellisestä johtajasta, joka huolehtii kaikista ja vastaa laumansa turvallisuudesta. Ihminen on laumaeläin ja lauma on vertauskuva seurakunnasta, missä ihmisen ei tarvitse olla yksin.
Juttelemme myös virrestä ”Mua siipeis suojaan kätke”. Kaunis kielikuva sisältää Heikin mielestä ymmärrettävän vertauksen.
– Kanaemon siipien alla on tipujen turvapaikka. Riskitön ja lämmin suojapaikka, missä emo samalla opettaa ja ohjaa pienokaisiaan.

Sain maalaamisen lahjan, kertoo taiteilija Heikki Laaksonen.
Kuva: Hannu Keski-Heiska
Pimeyden keskellä joulun valo
Joulua valmistellaan Wanhalla Markilla myös eläinvanhuksille.
Paikkoja siistitään ja koristellaan. Talliin ja käytäville laitetaan puhtaat oljet. Eläimet saavat jouluna enemmän herkkuja ja rapsutuksia.
– Eläimillekin joulu on juhla-aikaa. Rauhallisessa ilmapiirissä voi hyvillä mielin laskeutua turvallisesti levolle.
Wanhan Markin tunnelmallista, aitoa joulua on kuvattu lukuisiin lehtiin ja televisioon. Tänä vuonna joulutunnelmaa olisi haluttu seurata suorana tv-lähetyksenä, mutta Laaksoset eivät siihen suostuneet.
– Kieltäydyimme tarjouksesta, koska rauhoittuminen joulun viettoon on meille hyvin tärkeää, Heikki toteaa.
Wanhan Markin joulussa on häivähdys hänen omasta lapsuudestaan.
– Maalaistontut hiippailevat hiljaisessa hämärässä. Eläimet saavat ruokansa ja asettuvat levolle. Sitten hirsiseinäisessä tuvassa takkatulen valossa istutaan jouluaterialla läheisten ihmisten kanssa.
Tällaista joulun tunnelmaa on läsnä, kun Liisa ja Heikki Laaksosen perheen kuudesta lapsesta ja 16 lapsenlapsesta on ainakin osa mukana yhteisessä joulunvietossa.
– Joulu on vuoden pimeimpänä aikana. Pimeydestä huolimatta on kuitenkin aina joulun valo, Heikki toteaa.
Johanna Sointula
Heikki Laaksonen on maalannut Herättäjä-Yhdistyksen vuoden 2020 joulukorttivalikoimaan kaksi korttia.
Näitä ja muita kokoelman kortteja voi tilata verkkokaupasta www.herattaja.fi/joulu tai puh. (06) 433 5700.

