Uudistuva lehti jakaa arjen toivoa ja avaraa armoa

Hengellinen Kuukauslehti on yli 130 vuotta toiminut heränneiden yhdyssiteenä ja kristillisen elämänkatsomuksen tukena. Vuoden 2021 alusta lehti uudistuu nimeään myöten: se alkaa ilmestyä nimellä Henki, jonka alaotsikko on Arjen toivoa ja avaraa armoa.

Hengellistä Kuukauslehteä on 130 vuoden aikana uudistettu useita kertoja. Muuttunut on sekä ulkoasu että sisältö, toteaa yleissihteeri Kalle Hiltunen.
Kuva: Kaisa VIitala

Hengellistä Kuukauslehteä on uudistettu monesti. Esimerkiksi 1980-luvulla mustavalkoinen artikkelijulkaisu laajeni neliväriseksi aikakauslehdeksi.

Viime vuonna järjestetyn lukijakyselyn tulosten pohjalta ensin toimituskunta ja sitten idearyhmä lähtivät taas pohtimaan lehden uudistamista.

– Uudistustarpeen taustalla on herännäisyyden profiilin muutos, kertoo kehittämishanketta vetänyt Herättäjä-Yhdistyksen yleissihteeri Kalle Hiltunen.

– Hengellisen Kuukauslehden lukijakunta on liikkeeseen sitoutunutta ja aktiivista, mutta tutkimuksemme mukaan melko iäkästä. Niinpä lehden tilaajamäärä on laskeva luonnollisista syistä. On tarve tavoittaa myös uusia tilaajia, jotka eivät ehkä käy säännöllisesti seuroissa, vaikka kokevat herännäisyyden läheiseksi.

Vuosittainen sivumäärä pysyy samana

Vuoden 2021 alusta lehti ilmestyy kuudesti vuodessa, parittomien kuukausien alussa. Koska samalla yhden numeron sivumäärä kasvaa, vuosittaista luettavaa on suunnilleen yhtä paljon kuin tähän asti 10 numerossa.

– Ilmestymistahdin harventaminen ja sivumäärän lisääminen antavat meille lehteä kohti enemmän resursseja, Kalle Hiltunen kertoo.

– Voimme tehdä laajempia ja syvempiä artikkeleita ja tarjota uusia juttutyyppejä. Silti tutut ja pidetyt palstat, kuten kolumni ja hartaus, säilyvät. 

Kalle Hiltunen näkee, että herännäisyyden aatemaailmalle on tässä ajassa kysyntää.  

– Emme laimenna herännäisyyden teologiaa, vaan lehti kantaa edelleen ikävöivän uskon ja avaran armon teemoja, itse asiassa entistä vahvemmin.

Lehden uusi nimi on Henki

Suomen kieli on muuttunut vuodesta 1888, jolloin Wilhelmi Malmivaara perusti Hengellisen Kuukauslehden.

Uusi nimi Henki viittaa vanhaan nimeen: lehti jatkaa elämäänsä.

– Nimi on juhlallinen, mutta aavistuksen vanhahtava, ja se kirjoitetaan usein väärin, Kalle Hiltunen toteaa.

– Nimen vaihtamista on mietitty jokaisen uudistusprosessin yhteydessä. Erityisesti ihmiselle, joka ei ole sisällä herännäisyyden kielessä, nimi saattaa antaa vääränlaisen mielikuvan.

Nyt muutos yltää myös nimeen: vuoden 2021 alusta ilmestyvä lehti on Henki. Uusi nimi tuli ensimmäisen kerran esiin Herättäjä-Yhdistyksen viestinnän tiimissä.

– Tiimissä on pohdittu vuosien varrella lehden uudistamista. Tuolloin tarkastelimme erilaisia perinteisiä lehtiä, jotka ovat vaihtaneet nimeään lyhyempään ja iskevämpään, Kalle Hiltunen kertoo.

– Siinä idea syttyi ja sai kannatusta sekä toimituskunnassa, idearyhmässä että Herättäjä-Yhdistyksen hallituksessa.

Henki viittaa vanhaan Hengellinen Kuukauslehti -nimeen korostaen, että lehti jatkaa elämäänsä uudessa muodossa.

– Samalla tavalla lehden palstoilla pohditaan hengellisiä kysymyksiä kuin on pohdittu 130 vuotta.

Kaisa Viitala

Hae mukaan uudistuvan lehden lukijaraatiin tästä!