Lapuan patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden jälkihoito — kriisiavun synty

Onnettomuuden jälkeen Lapuan patruunatehtaan toiminta siirrettiin kauemmas keskustasta. Vanhan tehtaan alueella toimii nykyään Kulttuurikeskus Vanha Paukku, jonka Pajakappeli on suunniteltu hiljentymiseen. Räjähdysonnettomuuden uhreja symboloivan ristin ja 40-haaraisen kynttelikön on suunnitellut Jarmo Syrén, enkelipatsas on Kari Ovaskan.
Kuva: Lapuan kaupunki

Vuonna 1976 Lapuan patruunatehdas oli puolustusministeriön alainen valtion laitos. Se työllisti noin 500 henkilöä, joista 125 työskenteli räjähdysvaarallisissa tehtävissä. Tehtaan lataamossa sattui Suomen rauhanajan tuhoisin räjähdysonnettomuus aamulla 13.4.1976. Onnettomuudessa menetti henkensä 40 tehtaan työntekijää. Lisäksi loukkaantui 69 henkilöä, joista 44 vaikeasti.

Arto Juurakko

Vain tilaajalle

Lue koko artikkeli Henki-lehden numerosta 6/2022. Alta pääset näköislehteen tai tilaamaan oman lehtesi.