Pääkirjoitus: Läsnäolon tärkeys lohdutuksessa ja rippikouluissa

Pääkirjoitus,
kesäkuu 2022

Kuva: Jarmo Vainionpää

Joensuussa 1.–3.7.2022 pidettävien herättäjäjuhlien tunnus ”Lohduksi toisillemme” on otettu Jaakko Haavion Siionin virrestä 180. Virressä rukoillaan
hellää mieltä ja ystäväistä kieltä, että olisimme alati lohduksi toisillemme.

Alati — siis jatkuvasti. Tajuammekohan, miten paljon pyydämme, kun tuota virttä laulamme? Olemmeko valmiita siihen, että rukouksen toive toteutuisi?

Virren rukous kutsuu jatkuvaan lohduttavaan elämänasenteeseen, missä olemme lähimmäistemme tukena alati. Se kutsuu kertakaikkiseen mielenmuutokseen, ottamaan lähimmäinen huomioon jatkuvasti.

Lohtua kaivanneet ja lohdutettavana olleet tietävät, että lohduttaminen ei ole yhtäkkinen temppu. Murheessa ei ole useinkaan tarjolla jotakin ratkaisua, joka veisi murheen pois. Usein temppujen ja kertakaikkisten ratkaisujen tarjoaminen tuntuvat lohtua kaipaavasta jopa loukkaavilta. Aito lohduttaminen on läsnäoloa. Se vaatii aikaa. Toisen rinnalla täytyy olla rauhassa, pitkään, alati.

Lohduttaminen on kuuntelua, toisen murheen vakavasti ottamista, lähimmäisen kunnioittamista.

Tässä Henki-lehden numerossa on useampi juttu rippikoulusta. Kesä on rippileirien aikaa.
Tänä kesänä tulee 50 vuotta tätä lehteä julkaisevan Herättäjä-Yhdistyksen säännöllisen rippileiritoiminnan alkamisesta Paavo Ruotsalaisen kotisaaressa, Aholansaaressa.

”Rippileirien menestyksen takana on jotain samaa kuin aidossa
lohdutuksessa.”

Suomalaiset rippileirit ovat kirkon menestystuote. Yksi rippileirien menestyksen avain on siinä,
että nuoret otetaan vakavasti, heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan kuunnellaan. Toiset nuoret, kuten isoset, ja leirillä oleva aikuiset ohjaajat ovat paikalla nuoria varten, heidän elämäntilannettaan, kysymyksiään ja heidän viihtymistään varten.

Tuon menestyksen takana on yllättäen jotain samaa kuin aidossa lohdutuksessa: läsnäoloa, kuuntelua ja toisen vakavasti ottamista. Sama resepti, joka on havaittu toimivaksi murheellisen lohduttamisessa, on toiminut sadoilla leireillä, missä kirkko on näyttänyt nuorille parhaat kasvonsa.

Kutsu jatkuvaan toisen lohtuna olemiseen ei ehkä olekaan kutsu toimimaan vain silloin, kun lähellä on murheellisia. Sama elämänasenne toimii niin murheellisten kuin murheettomien kanssa. Läsnäolo, kuuntelu ja toisen vakavasti ottaminen ovat aina toimivia asioita kohtaamisessa.

Hyvää leirikesää kaikille rippileireillä ja muilla leireillä oleville ja tervetuloa kaikki Henki-lehden lukijat herättäjäjuhlille Joensuuhun 1.–3.7.!

Kalle Hiltunen