Kolumni: Kriisi uudistaa

Kolumni,
toukokuu 2022

Koronakriisi muuttaa maailmaa ja Suomea. Talousteoriat menevät uusiksi. Valtioita on modernissa taloustieteessä ehditty moneen kertaan moittia vanhentuneiksi ja tehottomiksi ratkomaan aikamme ongelmia. Ratkaisuksi markkinoille on haluttu enemmän valtaa. Nyt valtioiden merkitys on noussut keskeiseksi, ja markkinoiden valtaa halutaan rajoittaa. Julkinen ohjailu ja sääntely koetaan entistä tärkeämmäksi myös terveyspolitiikassa puhumattakaan ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä.

Koronakriisi on osoittanut tieteen ja tutkimuksen tärkeyden rationaalisessa päätöksenteossa. Entisten leikkausten sijasta tutkimusmäärärahoja lisätään rutkasti myös Suomessa.

Vahvaa taloutta arvostetaan, sillä vain terve talous antaa tarpeellista liikkumavaraa ratkaista tulevaisuuden vielä ennakoimattomia kriisejä.

Pandemia synnytti valtavan hyvinvointi- ja hoitovelan. Lasku olisi vieläkin suurempi, ellei elvyttävä talous olisi lieventänyt ongelmia. Sen hinta on velkaantuminen, joka lankeaa maksettavaksi.

Nurkan takana odotteleviin uusiin kriiseihin on nopeasti varauduttava vahvistamalla demokratian ja oikeusvaltion toimivuutta, sillä perusoikeuksien on kestettävä juuri kriiseissä. Ihmisten perusoikeuksien rajoittamisessa pitää olla erityisen varovainen.

Ihmisen omat ratkaisut tautien torjunnassa ovat aina olleet ratkaisevan tärkeitä.

Periaatteellisia isoja kysymyksiä ei saa jättää vain viranomaisten ratkaistavaksi, vaan eduskunnan on aina kannettava vastuunsa. Ilman avoimuutta ja vapaata keskustelua salaliittoteoriat ja valeuutiset alkavat kukoistaa, kuten esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on käynyt.

Yksi koronan vauhdittamista muutostrendeistä on ollut alueiden merkityksen kasvu. Aluehallintoviranomaiset eli AVI:t käyttävät merkittävää valtaa hallituksen ohjauksessa. Historiallinen sote vauhdittaa samaa kehitystä. Suomalainen ”federalismi” on siis saamassa uusia elementtejä.

Siinä on kysymyksessä aito pyrkimys vahvistaa alhaalta ylöspäin suunnattua vaikuttamisen valtavirtaa eli alueiden voimaantumista. Alueiden on myös kannettava vastuunsa.

Ihmisen omat ratkaisut tautien torjunnassa ovat aina olleet ratkaisevan tärkeitä. Pandemioissa tavallisten ihmisten rooli on entisestään vahvistunut, On otettava rokote ja noudatettava turvavälejä. On tehtävä kotitestejä ja pestävä käsiä. Vastuuta siirretään yhä enemmän kansalaisten omille ratkaisuille.

Yhä varmemmaksi on käynyt, että koronavirus on tullut jäädäkseen, Virukset muuttuvat ja uudet muunnokset odottavat uhrejaan. Olemmeko valmiita?

Liisa Jaakonsaari

Kolumnisti on europarlamentaarikkona, ministerinä
ja kansanedustajana toiminut poliitikko Oulusta

.