Minun paikkani: Unta ja todellisuutta Kiasmassa

Kuva: Kalle Hiltunen

Äänitaiteilija Jaakko Autio löysi vuosituhannen alussa nykytaiteen museo Kiasman. Kiasma kutsui johonkin samaan kuin aiemmin oli kutsunut kotiseurojen tai kirkon penkki, nimittäin nukkumaan.

Vain tilaajalle

Lue koko artikkeli Henki-lehden numerosta 1/2021. Alta pääset näköislehteen tai tilaamaan oman lehtesi.

Lisämateriaali: Jaakko Aution Samasta puusta -installaatio

Vaikka koskettaminen ja yhdessä oleminen on nyt kyseenalaista, koskettuminen ei. Yhdessä laulaminen ei ole tänä kesänä mahdollista Kauhavalla 3-5.7, mutta ehkä installaatio voi toimia kokemuspintana yhdessä laulamisen tilaan. – Jaakko Autio

SAMASTA PUUSTA -virtuaalisen installaation ensinäytös oli perjantaina 3.7.2020. Tutustu aiheeseen tästä linkistä.

Samasta puusta -versio 2D, linkki vie Youtubeen.

Samasta puusta -versio 3D (tässä voit hiirellä ohjata kameran kuvakulmaa). Linkki vie YouTubeen.

Koska Kauhavan herättäjäjuhlat peruttiin tältä kesältä, päädyin tekemään virtuaalisen kuoro-teoksen internettiin, jotta ihmiset pääsee etänä yhdessä laulamisen rajapinnalle. Kyseessä ei ole sellainen perinteinen webcam-video, vaan VR-taiteilija Timo Elsilän ja kuvataiteilija Jukka Herttuan kanssa tehty kolmiulotteinen visuaalinen teos. Kuoron osuudet äänitettiin keväällä Kauhavalla Heli Turpelan johtamana Kauhavalla, onnekkaasti juuri ennen epidemian alkamista. Teoksen nimi SAMASTA PUUSTA on viittaus yhdessä laulamisen merkityksellisyyteen.

Työn ensiesitys oli perjantaina 3.7.2020 klo 17, joka olisi ollut Kauhavalle rakennettavan installaation avajaisten ajankohta.

Työtä on tukenut AVEK ja SKR.