Klassikko

Palstalla analysoidaan populaarikulttuurin klassikoita.

Klassikko: Frankensteinin hirviö ja hengellinen ahdistus

Mary Shelleyn romaani Frankenstein: Moderni Prometheus (1818) on kauhukirjallisuuden klassikko. Kun Frankensteiniin ja kristinuskoon viitataan samassa yhteydessä, yleensä varoitetaan, ettei ihmisen pitäisi leikkiä Jumalaa. Tarinassa on kuitenkin enemmänkin syvyyttä hengellisessäkin mielessä.
~ Artikkeli on tilaajille

Lue lisää

Klassikko: Mikä on totta?

Matrix on filosofian peruskysymysten läpi henkeäsalpaavasti rymistelevä elokuva, joka heittää katsojan eteen uskonnollisia ja mytologisia symboleja kuin irtokarkkeja.
~ Artikkeli on tilaajille

Lue lisää
MOVIESTILLSDB.COM

Klassikko: Arkinen elämä tienä ylimaalliseen

Paul Schraderin teoksista moni ansaitsisi klassikon nimen. Tarkastelen kuitenkin hänen vähemmän tunnettua, mutta palkittua uudempaa ohjaustyötään. Vaikuttava First Reformed -elokuva (2017) on sukua mm. Ingmar Bergmanin Talven valoa -elokuvalle.
~ Artikkeli on tilaajille

Lue lisää

Klassikko: Keski-Maan pelastushistoria

J. R. R. Tolkien ei kirjoittanut trilogiaa Taru sormusten herrasta (1954–55) allegoriaksi. Sadun maailma kuljettaa lukijoita omalla painollaan. Silti kertomusta värittää kirjoittajan kristillinen usko.
~ Artikkeli on tilaajille

Lue lisää

Klassikko: Truman Show käsittelee tahdon vapautta

Mitä on todellisuus? Elokuva The Truman Show (1998) käsittelee kysymystä kiinnostavalla ja viihdyttävällä tavalla. Onko elämällämme ennalta määrätty käsikirjoitus? Mikä elämässämme on todellista ja aitoa? Elokuvan Hollywood-pinnan alta kuoriutuu uskonnollinen elokuva elämänmuotomme kritiikkeineen.
~ Artikkeli on tilaajille

Lue lisää